• +55 21 970387070
  • info@mauriciotravels.com
  • Rua Raimundo Chaves, 2182, Empresarial Candelária, sala 501
reizen
RIO DE JANEIRO

RIO DE JANEIRO

RIO DE JANEIRO — Suellen de Souza kon de opsluiting niet langer verdragen. Na zes maanden van voorzorgsmaatregelen besloot de Braziliaanse verpleegkundige dat zondag haar eerste dag op het strand zou zijn sinds het begin van de pandemie.

“Deze week was het erg warm … de waarheid is dat ik echt wilde komen” naar het strand, zei de 21-jarige in Rio de Janeiro’s Ipanema strand, dat technisch gezien nog steeds gesloten is voor zonaanbidders, hoewel weinigen het verbod respecteren en de autoriteiten het zelden handhaven.

Onder een brandende middagzon had ze moeite met het vinden van een lege ruimte in het zand, omdat duizenden het beroemde strand, dat bezaaid was met honderden paraplu’s en gezinnen die zelf zonnen, overspoelden. De strandgangers zaten dicht op elkaar en droegen maar weinig gezichtsmaskers.

Met voorzichtige tekenen is de coronaviruspandemie aan het versoepelen, de Brazilianen zijn uitgeput van quarantainemaatregelen en de sociale afstandelijkheid wordt steeds meer ontspannen en de stranden worden overspoeld alsof de pandemie voorbij is. Ze worden aangespoord om dit te doen – en de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen te overtreden – door president Jair Bolsonaro, die zich heeft verzet tegen vele lockdown maatregelen en heeft aangedrongen op een terugkeer naar het normale leven vanaf het begin, die de roman coronavirus een “kleine griep” heeft genoemd.

“Het is als een regen die je gaat bereiken,” zei Bolsonaro over het virus op 7 juli, de dag dat hij zijn eigen infectie bevestigde waarvan hij sindsdien hersteld is.

In Rio worden de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen om geïsoleerd te blijven zelfs door mensen als Souza, een verpleegkundige technicus die in een veldhospitaal voor coronaviruspatiënten werkte, uitgedaagd.

“Het coronavirus wordt een beetje meer gecontroleerd, dat gaf me veiligheid om uit te gaan,” zei ze.

Hetzelfde scenario speelt zich af in Sao Paulo, de ergst getroffen staat van Brazilië met meer dan 855.000 bevestigde infecties en 31.000 doden. Duizenden inwoners maakten gebruik van het lange weekend om naar de kust te reizen.

“Als je lang binnen blijft, word je gek. Ik was zo. Op het moment dat ik erachter kwam dat het strand open was, besloot ik te komen”, zei Josy Santos, een 26-jarige leraar die de dag doorbracht in Guarujá, een badplaats op een uur afstand van Sao Paulo.

Met meer dan 4.100.000 bevestigde infecties en 126.000 sterfgevallen door het virus, heeft Brazilië het op één na hoogste totaal in beide cijfers achter alleen de Verenigde Staten. In de afgelopen weken heeft het grootste land van Latijns-Amerika een nieuw casusnummerplateau achtergelaten dat zich van bijna drie maanden had voortgesleept en een vermindering van het aantal nieuwe bevestigde gevallen begon te zien. Maar met een gemiddelde van 820 sterfgevallen per dag worden de aantallen nog steeds als hoog beschouwd door gezondheidsdeskundigen.

Patricia Canto, een pulmonoloog van het Braziliaanse laboratorium voor biomedisch onderzoek en ontwikkeling, de Oswaldo Cruz Foundation, of Fiocruz, waarschuwde dat als Brazilianen nalatig zijn het land een herhaling kon zien van wat er in Europa gebeurde, met name in Spanje, waar tweede golven van nieuwe gevallen werden gezien.

“Spanje controleerde de pandemie, maar er waren nieuwe uitbraken toen veel jonge mensen in de zomer nalatig waren,” zei Canto. Als de Braziliaanse “bevolking niet gewetensvol is en zonder voorzorgsmaatregelen vaak naar stranden en bars blijft gaan, zou het dit kunnen weerspiegelen”.

Geraldo Tadeu, politicoloog en coördinator van het Centrum voor Studies en Onderzoek naar Democratie, zei dat het gebrek aan coördinatie tussen de overheidsniveaus in de COVID-19 strijd veel Brazilianen gedemoraliseerd heeft.

https://www.elrubioloco.com – https://www.mydesiredeal.com – https://dsmbaancircuit.nl – https://www.mondoimmobiliare.eu/ – http://www.phoenix-werke.de – http://swankylinks.com – http://soneyfabrics.com – http://orangegrovemotel.com – https://www.ledinbouwspot.be – https://www.led-forum.nl – https://www.grey-blog.be – https://www.sknetblogs.be –https://www.asm-blog.com – https://www.7k31.com – http://www.hostareus.com – http://www.paddlepowerkayaks.com – http://www.stamer-reflex.com – http://www.staplijst.com – https://www.vansoncranes.com – https://www.swamp-gas.com – http://www.wacohog.com – http://www.rentmysim.com – http://www.hotel-appartementen.be – http://www.vertcerise.shop – https://www.residenzadelsole.eu – https://www.grafika-design.eu – http://aj-creatives.com/

https://infoguide.be – kmosite.be , vlaamsebedrijven.bevlaamsebedrijvengids.bedataweb.be

“Na zes maanden kan niemand meer binnen blijven om te zien hoe er geen duidelijke richtlijnen zijn voor de bestrijding van het virus,” zei Tadeu. “Omdat er geen serieus beleid is, is de bevolking uitgeput. Mensen gaan de straat op als ze zien dat anderen zich niet aan de regels houden en de inspanning om thuis te blijven is het niet meer waard”.

Meer dan 6 maanden na het begin van de pandemie, lijken de Brazilianen steeds meer ontspannen over het nemen van voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sommigen schrijven dit toe aan de ontkenningsretoriek van Bolsonario.

Souza zei dat velen niet geloven in het nemen van voorzorgsmaatregelen omdat “Bolsonaro niet geloofde in de ziekte … Hij gaf geen voorbeeld.”

Maar Sao Paulo Gov. Joao Doria, die botste met Bolsonaro over quarantainemaatregelen, denkt niet dat dit noodzakelijkerwijs het geval is. De congestie en de voertuigstroom op de snelwegen van Sao Paulo dit weekend overtrof dat gezien tijdens Carnaval in februari.

“We zien hetzelfde probleem (van volle stranden) in Spanje, de Verenigde Staten en Engeland, die niet zien deze toespraken tegen sociale afstand,” Doria vertelde The Associated Press.